HSP

HSP wat betekent dat?
Highly Sensitive Person en HSP is de afkorting. Het betekent dat je eigenlijk wat gevoeliger bent voor prikkels en signalen en nemen anders waar. Je filtert dingen net even wat anders. Zoals ik het zie: Wat hoogbegaafder in het sociale weten en levensbeschouwing.
Er zijn een aantal kenmerken die volgens geleerden en ervaringsdeskundigen onder de noemer HSP vallen. Daarbij valt de denken aan:
• oog hebben voor verdriet van anderen
• diepzinnige, beschouwende vragen stellen
• oog hebben voor detail
• zeer intuïtief lijken
• dingen intens beleven
Dit zijn een aantal kenmerken door Dr Elaine Aron beschreven. En er is meer genoeg te vinden op het net over hsp en de kenmerken. Dr Eliane Aron is een Amerikaanse psycholoog die veel onderzoeken en boeken heeft geschreven over hoogsensitieve mensen. Het internet staat er vol mee. Er is genoeg te vinden betreft dit onderwerpen de kenmerken.
Al ben ik zelf niet zo van de stempeltjes, soms kan het heel handig werken om inzicht te krijgen in jou zelf, begrip te hebben vanuit die stempeltjes. Het is meer een leidraad dan een vaststaand iets, zoals ik er tegen aan kijk.

Wat maakt het HSP zijn nou zo lastig?
Als je (nog) niet door hebt dat je HSP bent en veel hinder ondervindt van bijvoorbeeld botheid van anderen.
Er alleen maar hinder van ondervindt terwijl juist daar je kracht ligt.
Dat je soms niet begrepen wordt als iets je diep raakt of als er een beroep gedaan wordt op je rechtvaardigheidsgevoel.
Dat het voor een merendeel niet te begrijpen is hoe jij je voelt en jij de wereld ervaart en dat je door het niet begrepen en gezien voelen vastloopt in je gevoel.
Je in een conflictsituatie al jouw eigen aandeel ziet en de ander het zijne nog niet. Kan het frustrerend werken, als je niet begrepen wordt.

Wat maakt het hsp zijn nou zou leuk?
Het feit dat je eigenlijk al heel bewust bent. Je bent al meer bewust van het eenheidsgevoel. Alleen mag je nog gaan ontdekken dat het juist een kracht is. Het is een mooi geschenk, je kan en mag mens en dier helpen met de mooie kijk op jouw gevoel en het leven. Ook ben je sneller in staat om je eigen bewustwordingsproces te versnellen. Omdat je het al in je hebt. Je kan makkelijker genieten van de zo mooie dingen op onze aarde.

Wat betekent dat voor werken met mijn praktijk?
Voor mezelf als coach of als healer is het eigenlijk heel leuk om met HSP’ers te werken. Omdat HSP’ers al best wel bewust zijn, stroomt de energie ook sneller en makkelijker. Het kan op een andere laag zijn werk doen. Ik zelf als HSP’er heb zelf ook een weg moeten afleggen om uiteindelijk te begrijpen wat het voor mij inhoudt. En uiteraard is er dan ook niets leuker om daar anderen in te begeleiden en verder te helpen. Tips en trucs uit te delen en te bespreken om je toch staande te houden in de wat “harde ”maatschappij. En op die manier je eigen kracht te vergroten. Jezelf en het HSP zijn als een kracht te gaan ervaren.
Ik ben zelf ook hooggevoelig en dus hierdoor zelf ervaringsdeskundige. Ik heb zelf vaak niet begrepen wat voor mij zo volkomen normaal is, zo niet normaal is voor de gemiddelde mens. Voor mij was het volkomen normaal om te zien waarom iemand zich gedraagt zoals die zich gedraagt. En met de aanname/verwachting dat anderen dat ook zien. Als iets wat volkomen normaal is en bij iedereen hoort. Met vallen en opstaan in het leven ben ik er achter gekomen dat dat dus helemaal niet het geval is. Achteraf gezien niet gek dat ik tegen muren aan liep, me niet begrepen voelde, en sommige dingen ook echt oneerlijk vond. De sterke verbinding die ik voel met mensen en dieren, flora en fauna voelt niet iedereen. En maakten anderen mensen in mijn ogen zo niet begrijpelijke keuzes. Nu ik beter begrijp wat HSP inhoudt kan ik er anders mee om gaan en mijn kracht hierin zien. En is het voor mij niets leuker om andere hierbij te kunnen en mogen helpen.