Holistisch

Iets is holistisch wanneer er naar het geheel wordt gekeken en niet naar de som van de verschillende onderdelen waarvan iets is opgebouwd. Bij een holistische geneeswijze wordt het gehele individu betrokken. Volgens het holisme hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken.

Er word dus in de totaliteit naar jou / de mensheid gekeken. Body mind en spirit werken nu eenmaal nauw samen. Of het wilt of niet, of jij het door hebt of niet, het is zo.

Jouw systeem

Je lichaam reageert op de emoties die jij ervaart bijv stress, hartslag gaat omhoog, je komt in een alerte toestand, je hypothalamus geeft hormonen af aan klieren en uiteindelijk komt het in de organen (bijnier). Je kunt je voorstellen, als je vaak stress ervaart dat bij alle stoffen die er vrij komen dat gevolgen heeft voor de rest van jouw lijf en ook jouw leven. Bijv minder slapen, remming op het immuunsysteem. Uiteraard afhankelijk van wat je ervaart en wat dingen met je doen. Alles is met elkaar verbonden en werkt met elkaar hand in hand.

Er wordt in totaliteit gekeken naar jouw lichaam. Heb je lichamelijke klachten? Ervaar je ergens spanning?  Er wordt gekeken naar jouw emotionele welbevinden, waar liggen jouw krachten en waar liggen jouw valkuilen?  De  gehele conditionering waar jij mee te maken hebt en welke processen bij jou horen. Jouw leven, jouw ontwaking.

Iedereen is anders, de één heeft hulp nodig omdat hij ergens vast loopt. De ander vraagt nooit hulp. Weer een ander doet van allebei een beetje, liefst zoveel mogelijk zelf doen en een klein beetje hulp. De één is heeft HSP, de ander gevoelig voor burn-out, de ander ADHD en hoe ga je dan met jezelf en de wereld om? Weer een ander heeft relatie problemen.  Jij kunt het niet bedenken of men is wel ergens gevoelig voor en heeft er hulp bij nodig. Stress in ons huidige leven, het Nu alle prikkels signalen, overvloed aan informatie, nieuws het leven is snel, sneller dan 100 of 1000 jaar geleden. Wat doet dat met ons systeem?

Stress gaat bijvoorbeeld veel in de nieren en bijnieren zitten, ben je overspannen of heb je een burn- out dan heeft de bijnier wat aandacht nodig. Door de stress verstopt de bijnier, echter heeft de bijnier de functie om bij stress verlichting te geven. De darmen staan weer voor grenzen, voor je zelf staan en welke grenzen ga je over.  De hypothalamus is een belangrijk orgaan die veel reguleert in ons lichaam, die samen met andere klieren zorgt voor onze hormonen, onze hormonen zorgen er weer voor dat de juiste stoffen vrij komen. De hypothalamus reageert op beelden en emoties die we hebben  en door signalen af te geven, komen uiteindelijk de hormonen stimuleren weer bepaalde lichaamsprocessen bijv: hoge bloed druk, waak en slaapritme, of een groei hormoon waardoor er remming ontstaat in het groeien, van organen botten etc.  Er is genoeg te vinden op het internet om het nog beter te begrijpen, echter zo zie je wel hoe alles invloed heeft op elkaar, en dat wat je ziet voelt en ervaart lichamelijke zijn uitwerking heeft en zo ook weer op jouw emoties als je bijv weinig slaapt, of dat je steeds in alertheid zit. Zo heeft voeding zelfs een sterke invloed op je lichaam en emoties, vitaminen en mineralen die weer goed zijn voor bepaalde organen.

Wat betekend dat voor praktijk de waterval in Oldenzaal?

Dat we weer wat balans gaan vinden in jou systeem, body mind and spirit. Dmv Vortex healing.
Gevoelens, gedachten en het fysieke lichaam zijn intens verbonden met elkaar. Gaan wij (jij en ik) samen inzicht in krijgen hoe dat voor jou werkt.